Consumenten-pc’s met Windows 7 niet langer te koop

Volgens de website van Microsoft eindigt vandaag de verkoop van consumenten-pc’s met daarop Windows 7 erop voor geïnstalleerd. Ook is het Windows 7 besturingssysteem niet langer los te verkrijgen. De computers met Windows 7 professional voor zakelijk gebruik blijven vooralsnog wel in de verkoop, daarvoor is nog geen einddatum vastgesteld.

Hoewel volgens Microsoft de verkoop van Windows 7-licenties en consumenten-pc’s met Windows 7 vandaag eindigt, betekent dat niet dat ze per direct niet meer verkrijgbaar zijn. Veel winkels zullen nog wel wat Windows 7-licenties op voorraad hebben en deze blijven verkopen. Het is voor de winkels echter niet mogelijk om nog extra licenties bij te kopen.

De meeste consumenten-pc’s in de winkels zijn eigenlijk allemaal al voorzien van Windows 8, met heel goed zoeken zal je misschien nog hier en daar een laptop vinden met Windows 7 Home Premium, maar dat is al vrij zeldzaam. Daarmee komt er nu officieel een eind aan de verkoop van een van de meest populaire besturingssystemen ooit.

Hoeveel licenties Microsoft precies verkocht heeft van Windows 7 is onduidelijk maar in oktober 2012 stond de teller al op 670 miljoen stuks, wij gaan uit van minimaal 750 miljoen exemplaren. Daarmee blijft Windows XP succesvoller, daarvan zou Microsoft maar liefst 1 miljard licenties hebben verkocht. Windows 8 is tot op heden niet het succes waar Microsoft op gehoopt had, dat is ook terug te zien in het aantal verkopen, in februari van dit jaar zou Microsoft 200 miljoen licenties hebben verkocht van het besturingssysteem, dat zullen op dit moment dus maximaal 250 miljoen exemplaren zijn.

Microsoft wil met Windows 10 (review) de gebruikers weer helemaal terugwinnen, de nieuwe versie van Windows moet beschikbaar komen op smartphones, tablets, laptops, desktops en zelfs de Xbox-consoles. Waarbij de ervaring op elk apparaat goed moet zijn, om die reden keert ook het startmenu weer terug op apparaten met een toetsenbord en muis. Ook krijgt het bureaublad weer een prominentere rol op deze apparaten.

De kans dat Microsoft het succes van Windows 7 of zelfs Windows XP nog ooit evenaart is klein. De markt is inmiddels flink anders en Microsoft concurreert niet alleen meer met Linux- en Mac-pc’s maar ook met de iPad en de Android-tablets. Dat wil overigens niet zeggen dat het onmogelijk is, Microsoft is groot en innovatief genoeg om terug te komen in de markt.