2min

Microsoft heeft bekendgemaakt dat fabrikanten vanaf 1 november 2016 alleen nog Windows 10-pc’s mogen verkopen. Op 30 juni 2016 mogen er geen Windows 8-pc’s meer verkocht worden en op 31 oktober moet de verkoop van Windows 7-pc’s worden gestaakt.

Op dit moment mogen winkels alleen systemen verkopen met Windows 7 Professional, Windows 8, Windows 8.1 en uiteraard Windows 10. Volgend jaar wordt de verkoop van de oudere Windows-versies flink teruggebracht, op 30 juni 2016 mogen er geen pc’s met Windows 8 meer worden verkocht en eind oktober valt het doek voor Windows 7 Professional en Windows 8.1.

Pc’s met Windows 7 Home Basic, Premium en Ultimate mogen al sinds vorig jaar niet meer verkocht worden. Microsoft wil afscheid nemen van de oude Windows-versies en zich volledig richten op Windows 10 en daar hoort het uitfaseren van systemen met oude Windows-versies bij. Winkels die nog losse licenties hebben liggen mogen deze overigens gewoon blijven verkopen, maar deze kunnen niet meer bij Microsoft worden besteld.

Op 14 januari 2020 staat de volgende mijlpaal voor Microsoft voor de deur, de vraag is nog even hoe belangrijk die datum gaat worden, dan wordt namelijk de ondersteuning voor het Windows 7-besturingssysteem gestaakt. Het besturingssysteem zal vanaf die datum geen updates meer ontvangen en daarna snel bestempeld worden als een onveilig besturingssysteem. Als Microsoft erin slaagt om iedereen over te krijgen naar Windows 10, zal dit niet zo belangrijk zijn, maar als veel bedrijven en overheden op die datum nog gebruik maken van Windows 7 dan kan het wel degelijk een dingetje worden.

Vorig jaar april werd de ondersteuning van Windows XP geschrapt en dat heeft geleid tot de nodige problemen bij bedrijven en overheden. Er zijn nog bedrijven die er niet in zijn geslaagd het 14 jaar oude besturingssysteem te vervangen. Hoewel de druk om te upgraden naar Windows 10 wordt opgevoerd, verwachten wij dat er in 2020 opnieuw een hoop bedrijven en overheden zullen zijn die te laat zijn met upgraden.