Microsoft heeft vandaag bekendgemaakt dat Windows 7 op 31 oktober voor consumenten uit de handel gaat. Dit betekent dat alle Windows 7 Ultimate en alle Home-edities na die datum niet meer te verkrijgen zijn. Voor bedrijven wordt een uitzondering gemaakt, Windows 7 Professional blijft na die datum nog wel in de verkoop.

Microsoft zet een volgende stap in het beëindigen van oude Windows-versies. Windows 7 Home Basic, Home Premium en Ultimate zijn na 31 oktober niet langer te koop. Na die datum zullen er geen computers meer worden verkocht door Microsoft-partners met een dergelijke versie, ook zal Microsoft geen losse licenties meer verstrekken na 31 oktober. Consumenten moeten vanaf 31 oktober echt gaan overstappen op Windows 8, als ze een nieuwe computer aanschaffen.

Voor de bedrijven en consumenten die bereid zijn wat meer te betalen, is er nog een uitzondering. Zij kunnen kiezen voor Windows 7 Professional. Deze versie blijft nog wat langer in de handel, maar hoe lang is nog niet duidelijk. Microsoft heeft aangegeven dat het een jaar van te voren zal aankondigen wanneer ook Windows 7 Professional de winkels moet verlaten. Veel partners zoals Dell, HP en Lenovo verkopen momenteel nog computers met Windows 7 aan het bedrijfsleven.

Hoewel de verkoop van Windows 7 dit jaar grotendeels zal worden beëindigd door de softwaregigant, blijft het Windows 7 voorlopig nog wel ondersteunen. Pas op 14 januari 2020 trekt Microsoft echt de stekker uit Windows 7. Vanaf die datum moeten bedrijven echt zijn overgestapt op Windows 8 of een toekomstige Windows-versie, bijvoorbeeld Windows 9 of Windows 10.

Voordat het zover is gaan we eerst nog afscheid nemen van Windows XP en Windows Vista. De ondersteuning van Windows Vista eindigt op 11 april 2017, maar er zijn nog maar weinig consumenten en bedrijven die dit besturingssysteem gebruiken. Dat geldt overigens niet voor Windows XP, de ondersteuning van dat besturingssysteem stopt dit jaar, op 8 april om precies te zijn. Helaas zijn er nog veel consumenten, bedrijven en overheidsinstanties die gebruikmaken van Windows XP, dat terwijl het besturingssysteem al zwaar verouderd is. Windows XP is al 13 jaar op de markt en heeft zijn beste tijd gehad, bijvoorbeeld op het gebied van beveiliging.

Recent is er een blog verschenen op Techzine over het einde van Windows XP, waarin valt te lezen dat dit nog weleens voor de nodige problemen kan gaan zorgen en mogelijk zelfs een nachtmerrie voor gebruikers gaat worden.