Deze week is er al het een en ander rondom Microsoft’s kantoorsuite Office te melden geweest, maar de koek was nog niet op. Vandaag wordt duidelijk dat Office voor Android en iOS geheel gratis wordt gemaakt. Voorheen was een Office 365-abonnement nodig om documenten te maken of aan te passen. Microsoft komt bovendien met een nieuwe iPhone-app en lanceert een bèta voor Android-tablets.

Eerder dit jaar kwam Microsoft met Excel, PowerPoint en Word voor de iPad, een Android- en iPhone-app was er al langer. Voor het openen van documenten kon je deze apps al gebruiken, wilde je een nieuw document maken of een bestand aanpassen dan was een Office 365-abonnement vereist. Microsoft laat deze eis nu vallen.

Hoewel dit nieuws misschien als een positieve schok zal komen, is er wel reden toe: Microsoft wil de gratis web-apps beschikbaar maken voor mobiele apparaten. Het laten vallen van de Office 365-eis is daarmee niets meer dan een nieuwe stap, zo meldt Michael Atalla van Microsoft. Bedrijven dienen overigens wel over een Office 365-abonnement te beschikken.

De Office-apps zijn voor Android al wel beschikbaar, maar zijn geoptimaliseerd voor schermen van smartphones. Een preview van een voor tablets geoptimaliseerde app wordt nu ook uitgebracht. Bestanden kunnen zodoende niet zonder Office 365-abonnement worden opgeslagen op de ruimte van een OneDrive for Business- of Dropbox for Business-account worden opgeslagen. Ook voor de consument is een beperkt aantal functies alleen beschikbaar als betaald wordt voor Office 365.

Men kan zich inschrijven voor de preview van Office voor Android-tablets. e uiteindelijke app wordt begin 2015 verwacht. iPhone-gebruikers kunnen de Office-apps die voorheen enkel voor de iPad beschikbaar waren downloaden. Je vindt ze hier: Excel, PowerPoint, Word.