Microsoft heeft bekendgemaakt dat de basisfunctionaliteit van Office waarmee je documenten kan bekijken en bewerken gratis zal worden voor alle apparaten met een schermformaat tot 10,1 inch. Voor alle apparaten met een groter scherm blijft een abonnement voor Office 365 nodig.

Microsoft kiest voor een freemium-model waarbij Office voor veel gebruikers gratis is voor simpel gebruik. Zodra een gebruiker Office echt professioneel wil gaan gebruiken op grotere schermen of gebruik wil maken van geavanceerde features in Office dan moet de gebruiker upgraden naar een Office 365-abonnement.

Dat is de nieuwe manier om klanten te werven en die werkt erg goed. Niet alleen Microsoft gebruikt deze methode om gebruikers te winnen en vervolgens te converteren naar een betaaldmodel, ook andere diensten doen dat. Wat te denken van bijvoorbeeld diensten als Dropbox en Spotify.

Vrijwel iedereen die thuis een tablet heeft kan nu dus gratis gebruik maken van Microsoft Office. Office is inmiddels beschikbaar voor Windows, Mac Os X, iOS en Android.

Een abonnement op Office 365 kost 99 euro per jaar voor vijf apparaten of 79 euro per jaar voor 1 apparaat.