Iran veroordeelt burger ter dood vanwege berichten op Facebook

De Iraanse burger Soleil Arabi is in zijn thuisland ter dood veroordeeld vanwege berichten die hij op Facebook heeft geplaatst. De dertigjarige blogger en fotograaf wordt bestraft vanwege beledigingen tegenover de profeet van de Islam.

Arabi werd in augustus ter dood veroordeeld nadat hij in de rechtszaal toegaf lasterlijke uitspraken te hebben geplaatst. Volgens Arabi’s advocaten gebeurde dat in een "slechte psychologische staat" en deelde de man enkel de uitspraken van anderen met de wereld. Volgens Arabi’s vrouw werd zijn bekentenis onder dwang afgelegd.

In hoger beroep werden de zaken er niet beter op: eind november besloot het Iraanse hooggerechtshof dat Arabi ook schuldig was aan het "zaaien van corruptie op aarde", waar eveneens de doodstraf op staat. Deze straf is ook niet teruggedraaid, volgens Arabi’s advocaat. In een andere zaak is Arabi veroordeeld tot drie jaar celstraf vanwege "het verspreiden van propaganda tegen het systeem" en "het beledigen van de leider".

De Iraanse regering wordt door Amnesty International en Human Rights Watch opgeroepen om de doodstraf te stoppen, maar vooralsnog lijkt daar geen gehoor aan te worden gegeven. Iran heeft zich al jarenlang negatief opgesteld tegen kritische stemmen die op het web klinken en dat lijkt de afgelopen maanden enkel verergerd. Momenteel zouden er minstens 65 activisten, bloggers en journalisten in de cel zitten vanwege hun online activiteiten.

Afgelopen mei werden zeven mensen gearresteerd omdat ze in een video dansten op Pharrell Williams’ kaskraker Happy, zij kregen een voorwaardelijke celstraf van een jaar en 91 zweepslagen omdat de video de Iraanse Islamitische wetten overtrad. In juli werden acht Iraniërs gearresteerd vanwege het verspreiden van propaganda op Facebook, zij kregen een gezamenlijke celstraf van 127 jaar.

Bron:Human Rights Watch