Sinds deze week is Google News niet langer beschikbaar in Spanje. Dat levert nieuwssites minder externe bezoekers op, maar het interne verkeer stijgt juist na de sluiting.

Google besloot om te stoppen met Google News in Spanje, omdat de regering nieuwe wetgeving had aangenomen waardoor de zoekgigant zou moeten betalen voor het gebruik van teksten en afbeeldingen uit artikelen van websites. Google’s besluit was overigens niet het gewenste effect van de maatregel en nieuwsbrengers smeekten al snel om vergiffenis.


Nu Google News sinds 16 december officieel gesloten is, merken de uitgevers de eerste gevolgen al. In vergelijking met een normale dag zakt het verkeer vanuit externe bronnen met 10 tot 15 procent, Google News is zo’n externe bron. De cijfers zijn afkomstig van Chartbeat, dat het verkeer van meer dan 50 grote en kleine websites monitort.

Hoewel het externe verkeer dus een flinke deuk oploopt, zit het interne verkeer juist in de lift. Dat betekent dat de daling over het geheel genomen minder groot uitpakt dan gevreesd werd. De stijging van het interne verkeer is ongetwijfeld het gevolg van het sluiten van Google News, waardoor bezoekers op eigen initiatief op zoek gaan naar nieuws. Chartbeat maakt echter niet duidelijk hoe hoog de stijging van het interne verkeer is.