Vorige week besloot Google om de stekker uit de Spaanse afdeling van Google News te trekken en Spaanse sites bovendien te verbannen van andere Spaanstalige onderdelen van de dienst. De Spaanse sites zijn daar echter niet blij mee.

De Spaanse regering had een wet aangenomen die Google vanaf 1 januari zou verplichten om te betalen voor het gebruik van fragmenten uit artikelen van nieuwssites. Daarop besloot Google om de Spaanse versie van Google News per 16 december offline te halen en bovendien de Spaanse sites van andere Spaanstalige versies van Google News te halen.

Spaanse nieuwsorganisaties zijn niet blij met de gang van zaken en zouden graag zien dat Google News niet verdwijnt. De organisaties vragen van de regering dat er een overeenkomst met Google wordt gesloten, omdat het bedrijf "te dominant in de markt is" om zomaar te laten gaan. Als Google inderdaad zou vertrekken, zou dat een negatief effect op de websites hebben, waarmee gedoeld wordt op de bezoekersaantallen.

Ondanks de roep van de nieuwssites lijkt het niet aannemelijk dat de Spaanse regering gauw pas op de plaats zal maken. Een woordvoerder van de organisaties, verzameld in de AEDE, zegt dat Google geen neutraal standpunt heeft aangenomen, wat eigenlijk inhoudt dat AEDE nog altijd van mening is dat Google terug moet komen en aan de wetten moet voldoen.