Google trekt in Spanje de stekker uit Google News vanwege nieuwe wet

Google heeft bekendgemaakt dat de dienst Google News per 16 december in Spanje wordt gestaakt. Daarnaast worden alle Spaanse uitgevers uitgesloten van deelname aan Google News-versies in andere Spaanstalige landen. Reden voor dit besluit is een nieuwe wet in Spanje die Google verplicht om uitgevers te betalen voor kleine stukjes tekst uit nieuwsartikelen, zogenaamde snippets.

De Spaanse uitgevers hebben geprobeerd om geld los te troggelen bij Google, maar hebben zichzelf nu in de voet geschoten. Google biedt in veel landen de dienst Google News aan, in Nederland is dat Google Nieuws. Deze dienst verzamelt al het nieuws van de aangesloten uitgevers en bundelt artikelen die over hetzelfde onderwerp gaan. Google toont een klein plaatje en een stukje tekst van het begin van het artikel. Dit moet bij de lezer net voldoende aandacht trekken zodat om door te klikken naar het artikel.

Als de gebruiker doorklikt op een artikel wordt hij of zij netjes naar de uitgever in kwestie gestuurd, waar het artikel is te lezen. Google faciliteert hiermee eigenlijk extra bezoek voor de uitgevers. Er zijn echter uitgevers die van mening zijn dat Google zou moeten betalen voor het tonen van deze snippets en plaatjes, uitgevers in België, Duitsland en Frankrijk hebben al geprobeerd om geld los te troggelen bij Google.

In Duitsland verscheen eerder al een wetgeving dat uitgevers geld mogen vragen voor deze snippets, Google reageerde toen door alle uitgevers die geld wilden hebben uit te sluiten van Google News. Het gevolg was dat deze uitgevers hun bezoekers flink zagen inzakken en vervolgens eieren voor hun geld kozen en de snippets alsnog gratis aanboden, zodat ze weer opgenomen werden in Google News.

De Spaanse uitgevers hebben gelobbyd bij de Spaanse overheid om een wet in te voeren naar Duits voorbeeld, maar daarbij Google te verplichten om te betalen voor snippets. De Spaanse wetgeving is zo opgesteld dat de uitgevers de snippets niet gratis beschikbaar mogen stellen aan Google. Google is echter niet van plan te voldoen aan deze Spaanse wet en heeft nu besloten om dan Google News maar in zijn geheel te staken in Spanje. Daarnaast worden de uitgevers uitgesloten van deelname aan Google News-versies in Spaanstalige zoals landen in Latijns-Amerika.

Bron:Google Europe