1 min

Facebook wijzigt zonder daar zelf verder notie van te maken de datum waarop een nieuwe gebruiksovereenkomst van kracht wordt. De regels gaan niet op 1 januari, maar op 30 januari in.

Het uitstel van de nieuwe regels komt het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) goed uit, twee weken geleden gaf het college namelijk aan de nieuwe regels te onderzoeken en werd Facebook om uitstel gevraagd. Het is onbekend of Facebook specifiek aan dat verzoek heeft voldaan, maar een uitstel is er absoluut. CBP hoopt eind januari de eerste bevindingen bekend te kunnen maken en aan Facebook voor te leggen.

De nieuwe regels van Facebook worden uitgelegd op de website, omdat er nogal wat ophef over is ontstaan bij sommige gebruikers. Gebruikers die Facebook na 30 januari gebruiken, gaan automatisch akkoord met de wijzigingen.

Alle ophef bij gebruikers is overigens grotendeels onterecht. De wijzigingen die Facebook doorvoert zijn ditmaal miniem, terwijl onrust wordt gemaakt over zaken die al eerder zijn aangepast. Facebook heeft met Privacy Basics een aparte sectie over privacy toegevoegd en daarom bepaalde elementen uit de rest van de overeenkomst verwijderd. Ook zijn bepaalde aspecten anders verwoord om meer duiding te scheppen. De voorwaarden gelden ook voor Instagram, WhatsApp en eventuele andere bedrijven die Facebook inlijft.