‘Google heeft 10 miljard euro door Nederland gesluisd’

Veel grote bedrijven maken gebruik van Nederland om hun winst doorheen te sluizen, hiermee maken ze gebruik van mazen in de belastingwetgeving en betalen ze uiteindelijk minder belasting over hun winst. Zo heeft Google in 2013 een bedrag van 10 miljard euro door Nederland naar Ierland gesluisd.

De Telegraaf heeft onderzoek gedaan naar de Google Netherlands Holding BV en uit een jaarrekening van deze holding komt naar voren dat er 10 miljard euro door Nederland is gesluisd naar Google Ireland Limited die vanuit Bermuda wordt bestuurd, wederom om belastingredenen, Bermuda heft geen vennootschapsbelasting. Deze 10 miljard euro staat in de boeken als royalties om de naam en technologie van Google te mogen gebruiken, deze royalties worden betaald door alle Europese Google-ondernemingen en zelfs een Aziatische Google-onderneming aan de Google Netherlands Holding BV.

Google betaald ook geen belasting in de Verenigde Staten over de winst omdat het geld buiten het bereik van de Amerikanen blijft. Het geld staat geparkeerd in Ierland en uit deze pot worden alle overnames en investeringen gedaan die Google doet buiten de Verenigde Staten. In totaal zou er zo’n 35 miljard euro geparkeerd staan.

Google doet officieel niets verkeerd en maakt gewoon gebruik van de wetgeving in verschillende landen. Iets dat veel andere grote bedrijven ook doen, voorbeelden hiervan zijn Apple, Facebook, Ikea, Microsoft en StarBucks. In veel landen neemt de kritiek op deze praktijken echter toe en steeds meer landen zijn bereid om actie te ondernemen tegen deze vorm van het ontlopen van belasting. Uiteindelijk ligt de bal bij Bermuda, Ierland en Nederland om deze route te sluiten. Dit heeft echter pas zin als er Europees afspraken worden gemaakt want als Nederland ermee stopt dan staan andere landen al te trappen om deze rol over te nemen.