Het lijkt erop dat Frankrijk geen coulance gaat tonen tegenover Google. Nadat de Franse autoriteiten afgelopen week bij het hoofdkantoor van de zoekgigant in Parijs binnenvielen, laat de Franse minister van Financiën, Michel Sapin, tegenover Reuters weten dat er geen deal te zal worden gesloten met het bedrijf.

Bronnen binnen het ministerie lieten eerder weten dat Google nog zo’n 1,6 miljard euro aan belastingen zou moeten betalen aan de Franse regering. Ook andere multinationals worden onderzocht: zo is er recent nog een inval geweest bij McDonalds, ook vanwege achterstallige belastingbetalingen.

"Er zouden andere gevallen kunnen zijn", vertelde Sapin tegen Reuters. Dat houdt in dat ook andere multinationals onderzocht worden en dat meer invallen mogelijk zijn. Van deals kan geen sprake zijn. "We sluiten geen deals zoals Groot-Brittannië dat doet, we passen de wet toe."

Mocht Google schuldig bevonden worden van belastingfraude, zijn er twee mogelijke uitkomsten. Het zou kunnen dat het bedrijf zo’n 10 miljoen euro aan boete moet betalen, of een boete krijgt van de helft van het witgewassen geld. In dat laatste geval zou Google mogelijk honderden miljoenen euro’s extra moeten betalen, als de berekening van de Franse overheid klopt.

Multinationals staan al langere tijd onder druk in Europa en in de rest van de wereld. De miljarden aan belastinginkomsten die worden misgelopen door ingewikkelde constructies via belastingparadijzen, waaronder via Nederland, zorgen ervoor dat overheden steeds meer verharden in hun aanpak hiervan.