1 min

Wellicht heb je er iets van gemerkt, gisteren waren de websites van de Rijksoverheid en de populaire weblog Geenstijl het grootste gedeelte van de dag onbereikbaar. Inmiddels is de oorzaak van de storing ook duidelijk, de hostingpartij Prolocation werd getroffen door een DDoS-aanval. Op welke website deze aanval precies was gericht is nog niet duidelijk.

Gisteren waren het grootste gedeelte van de dag de websites van de Rijksoverheid en de websites van de uitgever van Geenstijl onbereikbaar. Vandaag is bekendgemaakt dat de oorzaak van de storing ligt bij een DDoS-aanval op de hostingpartij van de partijen, Prolocation. Bij een DDoS-aanval worden er enorm grote hoeveelheden internetverkeer richting de servers van een hostingpartij gestuurd, zodra deze hoeveelheden te groot worden voor de servers om te verwerken worden deze onbereikbaar.

Inmiddels heeft Prolocation bekendgemaakt samen met het Ministerie en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) uit te gaan zoeken wie er achter de DDoS-aanval zit. Ook zal worden gekeken of er in de toekomst de mogelijkheid is om een backup-website in de lucht te brengen.

De kans dat de daders achter de DDoS-aanval worden gepakt is meestal niet zo heel groot. Vaak is het internetverkeer afkomstig van computers die met malware geïnfecteerd zijn en zit er een groot botnet achter. Mochten de daders toch te traceren zijn dat zal het afhankelijk zijn uit welk land ze afkomstig zijn of ze gepakt kunnen worden.