2min

Google heeft gisteravond Android for Work geïntroduceerd, dit nieuwe zakelijke Android-platform moet ervoor gaan zorgen dat bedrijven meer controle krijgen over de Android-smartphones van hun werknemers. De zakelijke omgeving komt los bovenop de normale Android-omgeving te draaien en is te beheren door de werkgever.

Google kondigde Android for Work vorig jaar al aan nadat bekend werd dat het bedrijf een nauwe samenwerking was aangegaan met Samsung. Dat Zuid Koreaanse bedrijf beschikt al enige tijd over Samsung Knox (review), wat al een zeer uitgebreide zakelijke Android-omgeving is. Google biedt met Android for Work nu een zakelijke omgeving die niet alleen op Samsung-smartphones werkt maar op alle Android-smartphones.

Hoewel Android for Work met alle Android-smartphones zal gaan werken, is dit nog wel versie gebonden, Android for Work werkt alleen met Android 5.0 Lollipop (review) en hoger. Het zal dus nog even duren voordat de meeste bedrijven de overstap kunnen gaan maken. Als ze de overstap hebben gemaakt dat behoudt de gebruiker zijn huidige Android-omgeving zodat het toestel ook privé gebruikt kan worden, maar daar bovenop komt dan Android for Work te draaien met eigen apps, een eigen Play Store en de mogelijkheid om deze op afstand te beheren. Zo kan een werkgever de zakelijke omgeving op afstand wissen, zorgen dat er apps beschikbaar komen voor hun werknemers en zelfs apps naar het toestel toe pushen. De werkgever heeft echter geen toegang tot het persoonlijke deel van de smartphone.

Alle gegevens worden in Android 5.0 al versleuteld opgeslagen, maar voor de zakelijke omgeving wordt dat nog eens apart gedaan. Verder heeft Google uitgebreide ondersteuning voor VPN toegevoegd in Android for Work zodat ook mobiele internetverbindingen beveiligd kunnen worden.

Google laat weten dat het met veel bedrijven samenwerkt voor Android for Work, onder andere met Adobe, BlackBerry, Box, Cisco, Citrix, Dell, HP, HTC, Huawei, Lenovo, LG, Motorola, Samsung, Salesforce, SAP en Sony.

Er komt overigens ook nog een Android for Work-app beschikbaar voor Andriod 4.4 KitKat en ouder, deze zal een deel van de functies van Android for Work bevatten, maar het gaat om een beperkte versie.