De afgelopen week werd duidelijk dat Google van plan is om Google Wallet nieuw leven in te blazen, maar nu meldt Ars Technica dat Google ook nog aan een tweede betaalsysteem werkt genaamd Android Pay. Google gaat dus mogelijk twee betaalsystemen promoten, de vraag is hoe de twee precies naast elkaar komen te staan.

Google gaat volgens de bronnen van Ars Technica tijdens de ontwikkelaarsconferentie Google I/O in mei van dit jaar Android Pay introduceren. Android Pay zal bedrijven de mogelijkheid bieden om een mobiele betalingsmogelijkheid toe te voegen aan hun apps. Hierdoor kunnen gebruikers met één klik een betaling uitvoeren in een Android-app. Daarnaast zou Android Pay ook ondersteuning moeten bieden voor NFC via Google Host Card Emulation (HCE), zodat er ook in fysieke winkels betaald kan worden.

Android Pay komt los te staan van de betaaldienst Google Wallet. Wallet zal dit jaar een tweede leven krijgen nu Google actief gaat samenwerken met de Amerikaanse telecomproviders. Het is nog niet duidelijk of Android Pay automatisch gekoppeld zal worden aan Google Wallet, de kans is wel groot dat dit mogelijk zal worden.

Met Google Wallet is het op dit moment ook al mogelijk om direct een betaling te doen maar daarvoor moet je de app verlaten en wordt de Google Wallet-app geopend. Waarschijnlijk zal Android Pay volledig werken zonder de app te verlaten. Google gaat echter wel indirect ook met zichzelf concurreren en twee betaalsystemen kunnen verwarrend werken voor de gebruikers. Google zal zich hier zelf ook van bewust zijn en de verschillen zullen ongetwijfeld duidelijker worden, de vraag is alleen nog even hoe duidelijk. In mei vindt Google I/O plaats en dan zullen we meer weten over Google’s plannen om Apple Pay te verslaan.