Google heeft officieel bevestigt dat het werkt aan een nieuwe mobiele betaaldienst genaamd Android Pay. Android Pay moet het contactloos betalen een nieuwe impuls geven. Daarmee komt Google met zijn eigen concurrent voor Apple Pay, maar dus ook voor Samsung Pay.

Apple Pay is inmiddels al beschikbaar in de Verenigde Staten en volgens Apple een redelijk groot succes. Dat betekent dat andere grote spelers niet achter kunnen blijven. Samsung kondigde zondag Samsung Pay aan en nu heeft Google bevestigt dat ook Android Pay later dit jaar wordt geïntroduceerd.

Erg handig is het natuurlijk niet dat Google en Samsung elkaar gaat beconcurreren met een betaaldienst binnen het Android-ecosysteem. Hierdoor ontstaan er irritaties tussen de bedrijven en dat zorgt er meestal voor dat de bedrijven verder uit elkaar groeien, waar uiteindelijk de consument de dupe van is. Of het zover komt is natuurlijk nog maar de vraag, wat wel duidelijk is, is dat er aan het einde van dit jaar drie grote bedrijven elkaar gaan beconcurreren op de markt van mobiele betalingen. Daarnaast beginnen ze ook alle drie in de Verenigde Staten.

Android Pay zal net als de andere betaaldiensten gaan werken met tokens, waarbij er een token wordt verstuurd via NFC naar de betaalterminal. Zo’n token is slechts één keer geldig wat ervoor zorgt dat er geen fraude kan plaatsvinden met betalingen. Android Pay wil op een later moment ook gebruik gaan maken van biometrische sensoren in smartphones, zoals vingerafdrukscanners maar mogelijk ook iris-scanners.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Samsung Pay slaat Android Pay de creditcard data wel lokaal op zodat er betalingen uitgevoerd kunnen worden zonder dat er een dataverbinding nodig is op de smartphone.

Sundar Pichai liet op het Mobile World Congress weten dat de betaaldienst bovenop Android komt te draaien zodat alle ontwikkelaars gebruik kunnen maken van de betaaldienst in hun app. Android Pay krijgt geen eigen app binnen Android om betalingen mee te verrichten, het is echt de bedoeling dat de betaaldienst door derden wordt geïntegreerd in hun apps. Wel zou je met Android Pay moeten kunnen betalen in fysieke winkels, hoe dat precies gaat werken is onduidelijk. Waarschijnlijk binnen Google Wallet, de al bestaande betaaldienst van Google die tot op heden weinig succes heeft gekend.