2min

Google gaat de komende tijd flink extra investeren in Chrome OS. Zo verschijnt er onder andere een HDMI-dongle met Chrome OS waarmee elk apparaat kan worden voorzien van het besturingssysteem, daarnaast verschijnen er de komende maanden maar liefst tien nieuwe Chromebooks.

Google domineert op dit moment al de mobiele markt met Android maar het bedrijf wil met Chrome OS ook een grote rol van betekenis gaan spelen op de markt van desktop- en laptop-computers. Het bedrijf gaat de komende tijd dan ook flink inzetten op Chrome OS. Het bedrijf gebruikt daarvoor verschillende partners die voornamelijk met Chromebooks op de markt gaan komen.

Asus komt echter ook met de Asus Chromebit, dit is een klein apparaat wat doet denken aan een USB-stick, maar eigenlijk een HDMI-dongle is net zoals de Chromecast. Het verschil is alleen dat op de Chromebit een volledig werkende installatie van Chrome OS staat, waarmee je elk apparaat kan voorzien van Google’s besturingssysteem. Deze dongle moet van de zomer beschikbaar komen voor een adviesprijs die onder de 100 dollar ligt.

Verder heeft Asus twee nieuwe Chromebooks gepresenteerd, de Asus C201 is een goedkope Chromebook met een 11,6 inch scherm, een Rockchip-processor, 2 of 4GB aan werkgeheugen, dual-band wifi met AC-ondersteuning en uiteraard ondersteuning voor Bluetooth 4.0. De accu van deze Chromebook moet maar liefst 13 uur meegaan op een volledige lading. Deze Chromebook gaat in mei voor het eerst in de verkoop via Amazon.com voor 169 dollar (ongeveer 157 euro). Later zal dit model in meer landen en in meerdere winkels beschikbaar komen.

Asus heeft ook de Chromebook Flip aangekondigd, dit is een duurder model met een adviesprijs van 249 dollar (ongeveer 231 euro). Dit model beschikt over een 10 inch-scherm, maar het gaat hierbij wel om een touchscreen. Verder kan het scherm helemaal worden omgebogen zodat je de Chromebook kunnen veranderen in een tablet. Ook is de behuizing gemaakt van metaal. De specificaties aan de binnenkant zijn vrijwel identiek aan het goedkopere model, maar de accuduur is met 8 uur een stukje korter.

Daarnaast zullen er de komende maanden nog acht modellen verschijnen van andere fabrikanten, aldus Google. Het bedrijf bracht de eerste Chromebook in 2011 op de markt en heeft nu een marktaandeel van 3,5 procent onder de laptops. De groei is er echter een beetje uit, wat onder andere door Microsoft komt. Dat bedrijf timmert het afgelopen jaar hard aan de weg en heeft inmiddels een antwoord op de Chromebooks. Microsoft bracht een gratis versie uit van Windows 8.1 met Bing voor systemen tot 299 dollar. Daar komt dadelijk de gratis versie van Windows 10 nog overheen.

Google hoopt met een flinke nieuwe lineup van Chrome OS-producten weer wat marktaandeel te gaan winnen. De concurrentie met Microsoft is echter een hele lastige strijd om te winnen. Microsoft domineert met Windows en heeft een marktaandeel van zo’n 86 procent, gevolgd door Apple met Mac OS X wat een aandeel heeft van zo’n 10 procent.