2min

ASML heeft maar liefst vijftien EUV-machines verkocht aan een grote Amerikaanse klant, waarschijnlijk Intel. Met een EUV-machine kan de fabrikant nog kleinere en efficiëntere chips produceren. ASML werkt al ruim tien jaar aan de nieuwe EUV-technologie en die begint nu rendabel genoeg te worden voor massaproductie.

ASML ontwikkeld machines waar fabrikanten als AMD, Intel en Samsung weer wafers kunnen maken, uit een wafer kunnen vervolgens weer chips worden gehaald voor in computers en allerlei mobiele producten zoals tablets en smartphones. De EUV-machine van ASML is een compleet nieuw type, ASML ontwikkeld deze machine al ruim 10 jaar en pas nu is het bedrijf zover dat deze geschikt is voor massaproductie. Eerder was de machine niet efficient genoeg. Met een EUV-machine kunnen fabrikanten nog kleinere, krachtigere en energiezuinigere chips produceren.

Een EUV-machine kost ongeveer 100 miljoen euro per stuk en daarmee heeft ASML een flinke order in de wacht gesleept. Aangezien het gaan om een bestelling van een Amerikaanse klant voor maar liefst vijftien machines, vallen redelijk wat potentiële kandidaten af en blijft eigenlijk alleen Intel over.

Intel wil volgend jaar overstappen naar 10nm-chips, daarvoor zal het de EUV-machines nog niet gaan gebruiken. Daarna wil de fabrikant echter stappen gaan zetten naar 7nm en zelfs 5nm. Daarbij zal het de EUV-machines wel nodig hebben. De eerste machines moeten dit jaar al geleverd gaan worden.

Voor concurrenten betekent het echter dat ze ook snel moeten beslissen of ze willen gaan overstappen op EUV-machines van ASML. ASML kan namelijk maar een beperkt aantal machines per jaar leveren en nu er zojuist een bestelling is geplaatst voor 15 machines is het boekje al aardig vol voor 2016. Concurrenten van Intel kunnen hierdoor op achterstand raken.