2min

Als het aan de CEO van Netflix ligt dan hoeven gebruikers straks niet meer met VPN-servers te rommelen om een beter Netflix-aanbod te krijgen. Als het aan hem ligt gaan alle regiobeperkingen de deur uit en krijgt Netflix gewoon één wereldwijde catalogus met films en series, aangevuld met wat lokale titels.

Elk land heeft op dit moment een andere Netflix-catalogus, de reden hiervoor is dat Netflix in elk land opnieuw de rechten moet aankopen op de series en de films die het wil aanbieden. Hierdoor zijn er gebruikers die veelvuldig gebruik maken van VPN-servers zodat ze ook de Netflix-catalogus van de Verenigde Staten of van Canada kunnen bekijken, simpelweg omdat die veel uitgebreider zijn dan de catalogussen in Europa.

Sommige filmmaatschappijen hebben aangegeven daar problemen mee te hebben en zouden graag zien dat Netflix actie onderneemt om die VPN-servers te blokkeren. De CEO van Netflix is het daar niet mee eens, hij zegt: "deze mensen betalen voor een Netflix-abonnement maar kunnen in hun land bepaalde content niet zien, via een VPN-server kunnen ze dat wel. Het is niet zo dat ze er niet voor willen betalen, het is simpelweg niet mogelijk." VPN moet volgens hem niet worden gezien als een bedreiging, maar het illegaal downloaden en kijken via applicaties als Popcorn Time. Als het aan hem ligt verdwijnen de regiobeperkingen zo snel mogelijk en krijgt Netflix gewoon één globale uitgebreide catalogus. Op die manier kan Netflix een betere vuist maken tegen het illegale aanbod van Popcorn Time.

Wanneer dit echter gaat gebeuren is onduidelijk. Hiervoor zal het bedrijf opnieuw moeten onderhandelen met alle rechthebbende van de films en series. Dat is een tijdrovende klus, maar nu Netflix in steeds meer Europa landen actief is, wordt het wel makkelijker om grotere overeenkomsten te sluiten. Hopelijk komt Netflix later dit jaar met goed nieuws.