2min

Netflix heeft bevestigd dat het inderdaad zo snel mogelijk af wil van het aankopen van content per land. Het wil overeenkomsten sluiten waarbij het bedrijf meteen de wereldwijde rechten krijgt voor een film of serie. Dat scheelt het bedrijf enorm veel tijd en zorgt ervoor dat een film of serie sneller beschikbaar gemaakt kan worden.

Sinds deze week in Netflix actief in 192 landen, waarvan er deze week 130 werden toegevoegd, in deze 130 nieuwe landen gaat het nog voornamelijk om eigen films en series van Netflix. Het bedrijf heeft echter laten weten dat het binnen vijf tot tien jaar de catalogussen per land zoveel mogelijk gelijk wil trekken. Tot op zekere hoogte blijven er altijd verschillen, zo zullen Nederlandse films en series alleen hier beschikbaar komen en niet in het buitenland. Al ziet Netflix wel kansen voor goede series om bekendheid via Netflix te verwerven in het buitenland. Met goede ondertiteling kan een serie ineens een hit worden. In Nederland worden bijvoorbeeld best veel series gekeken uit Scandinavische landen. Grote internationale films en series wil het bedrijf gewoon direct aankopen met een licentie voor de hele wereld.

Voor Netflix is het voordeel dat het enorm veel tijd scheelt want ze hoeven niet in 192 landen apart te onderhandelen over de rechten en voor de kijker is het minder frustrerend als je weet dat een serie al een jaar lang in de Verenigde Staten is te bekijken maar niet in Nederland of België.

Netflix zal de komende jaren de eigen producties ook steeds verder gaan uitbouwen, hiermee zorgt het ervoor dat het minder afhankelijk wordt van de grote filmstudio’s. Netflix heeft inmiddels al een hele lading succesvolle series geproduceerd, waaronder House of Cards en Narco’s.

Verder doet Netflix onderzoek naar de mogelijkheid om de dienst ook offline beschikbaar te maken in landen waar de internetverbindingen nog veel te wensen over laten. Of de mogelijkheid straks ook echt aangeboden gaat worden kan het bedrijf nu nog niet zeggen.