2min

Netflix heeft de blokkering van bekende proxy- en VPN-servers verder uitgebreid. Verschillende gebruikers meldden problemen met het bekijken van Netflix-content via een proxy of VPN-verbinding. Netflix komt hiermee tegemoet aan de auteursrechthebbende om alleen content te verspreiden in landen waar het licenties heeft.

Netflix zou graag wereldwijd dezelfde collectie films en series willen aanbieden, maar helaas is dat onmogelijk omdat veel auteursrechthebbende hier niet aan willen. Zij kunnen meer geld verdienen door in elk land apart te onderhandelen met Netflix dan één grote deal te maken.

Hierdoor komt het dus ook voor dat de rechten in sommige landen te duur zijn of dat Netflix er nog niet aan is toegekomen om over de rechten te onderhandelen in een bepaalde regio, waardoor de Netflix-catalogus flink afwijkt per land. Voor veel Netflix-gebruikers is het gebruik van een VPN-server dan ook al enige tijd een prima oplossing, hierdoor denkt Netflix dat je niet in Nederland bent maar in de Verenigde Staten, waardoor je de volledige Amerikaanse Netflix-collectie kan bekijken.

Netflix had er nooit zoveel problemen mee want de gebruikers betalen netjes hun abonnementsgeld en of ze nou in Nederland kijken of in de Verenigde Staten. De rechthebbende zijn minder enthousiast over deze praktijken en eisen al jaren actie van Netflix, die actie is er nu gekomen. Veel bekende proxy- en VPN-servers zijn geblokkeerd waardoor het niet langer mogelijk is Netflix in andere landen te bekijken via zo’n constructie.

Het enige alternatief is gebruik te maken van zeer onbekende proxy- en VPN-servers. Bijvoorbeeld door zelf zo’n server op te zetten op een VPS in het buitenland. Dat is lastiger voor Netflix te controleren.

Gebruikers die proberen via een geblokkeerde proxy of VPN-verbinding Netflix te kijken krijgen een code in beeld te zien M7111-1331-5059 plus de melding dat het niet mogelijk is om via zo’n constructie naar Netflix te kijken. In Australië kijken veel inwoners al jarenlang naar Neflix via VPN-verbindingen in de Verenigde Staten, nog voordat Netflix officieel beschikbaar was in Australië.

Veel gebruikers zijn niet blij met de actie van Netflix en er wordt ook flink geklaagd online, er is zelfs een petitie om Netflix op andere gedachten te brengen. De vraag is of Netflix zichzelf hiermee niet in een verkeerd daglicht zet en gebruikers nu hun abonnement gaan opzeggen. De Nederlandse collectie is bijvoorbeeld maar zo’n 30 procent van wat ze in de Verenigde Staten aanbieden.