2min

Netflix heeft bekendgemaakt dat het harder gaat optreden tegen mensen die de landrestricties proberen te omzeilen. Het is een bekende truc bij Neflix als je een serie zit te kijken waarvan het nieuwe seizoen nog niet in Nederland beschikbaar is maar wel in de Verenigde Staten, om dan de dienst te laten denken dat je in de VS zit, zodat je alvast het nieuwe seizoen kan kijken. Dat wordt niet langer getolereerd en zal door de dienst worden geblokkeerd.

Netflix is er een groot voorstander van dat het zo snel mogelijk alle films en series wereldwijd kan aanbieden en geen restricties per land meer hoeft in te stellen. Dit is echter nog geen realiteit en het bedrijf staat onder druk van andere filmmaatschappijen om op te treden tegen mensen die de restricties proberen te omzeilen.

Netflix heeft aangegeven dat het alle content die het zelf produceert direct in alle landen beschikbaar zal maken. Voor films en series die het onder licentie afneemt is het afhankelijk van de filmmaatschappijen en die lopen nog niet warm voor een wereldwijde licentie omdat ze meer geld verdienen als ze op lokaal niveau afspraken maken.

Dat betekent dus ook dat er films en series wel beschikbaar zijn in het ene land, maar nog niet in het andere land. Dat is eenvoudig te omzeilen met behulp van proxies en VPN-servers. Tot nu toe werd dit gedoogd door Netflix, maar het bedrijf heeft nu aangegeven te gaan optreden tegen mensen die de landrestricties proberen te omzeilen.

Mocht je dus gebruik maken van een VPN om regelmatig van land te hoppen voor Netflix, dan is dat waarschijnlijk binnenkort verleden tijd. Netflix gaat waarschijnlijk alle ip-adressen van VPN-servers blokkeren.