2min

Apple is sinds 2012 Senior Vice President of Design, maar nu is bekend geworden dat Apple een nieuwe functie voor hem heeft gecreëerd, Chief Design Officer. De CEO van Apple, Tim Cook, brengt het als een promotie voor Jony Ive, maar in de praktijk gaat hij juist wat minder doen en wat meer focussen op een kerntaak, het ontwerpen van Apple-producten.

Zo zal Jony Ive per 1 juli verschillende managementtaken gaan overdragen aan Richard Howarth, die gaat de rol van vice president of Industrial Design invullen. Howart is lid van het iPhone-team sinds de allereerste iPhone. Verder zal Ive ook wat designtaken gaan overdragen aan Alan Dye, die wordt vice president of User Interface Design voor zowel iOS als Mac OS X. Dye had een groot aandeel in het herontwerp van iOS 7 en de interface van Watch OS.

Jony Ive blijft wel leiding geven aan zowel de hardware en software teams die de producten moeten ontwerpen, maar hij is niet meer betrokken bij de dagelijkse gang van zaken. Daarvoor heeft hij nu twee vice presidents. Dat geeft Ive meer tijd voor het ontwerpen van de nieuwe Apple Campus en de fysieke Apple Stores.

Dit alles blijkt uit een interne memo die onder Apple-personeel is verspreidt. Ive heeft eerder aangegeven graag terug te keren naar Engeland om zijn kinderen daar naar school te laten gaan. Of hier nog steeds sprake van is, is onduidelijk. Wel betekent deze wijziging dat Ive minder aanwezig hoeft te zijn op het Apple hoofdkantoor. Iets wat met regelmatig op en neer reizen momenteel is op te vangen. Voor Apple is het in elk geval enorm belangrijk om Ive aan boord te houden.