2min

De bekende Apple-insider John Grueber heeft in zijn podcast bekendgemaakt dat Jonathan Ive langzaam gaat vertrekken bij Apple. Verschillende bronnen in het bedrijf hebben aangegeven dat Ive zich langzaam aan het terugtrekken is en Ive al geen productontwerpen meer doet.

Vooralsnog hebben Apple en Ive nog niet gereageerd op het bericht, maar Grueber beschikt over het algemeen over accurate informatie. Vorige week presenteerde Apple ook een boek waarin alle producten zijn te zien uit de periode dat Ive de productontwerpen deed voor Apple. Dit boek zou ook een soort afsluiting zijn aan die periode.

Op dit moment werkt Ive nog wel aan ontwerpen voor het nieuwe hoofdkantoor van Apple en ontwerpen voor nieuwe Apple Stores. Daar blijft het echter bij, bij nieuwe producten is Ive niet meer betrokken. Verschillende mensen die werkzaam zijn bij Apple hebben aan Grueber laten weten dat ze denken dat Ive zich langzaam aan het terugtrekken is en dadelijk van het toneel gaat verdwijnen.

Ive is ook lang niet altijd meer aanwezig bij nieuwe productpresentaties, hij fungeert nog wel als voice-over. Wat de reden is voor deze terugtrekkende beweging is onduidelijk. Er wordt gespeculeerd dat het annuleren van de Apple-auto daar iets mee te maken heeft. Mogelijk heeft Ive op dat punt een aanvaring gehad met het bestuur.

Hoofdontwerper Jony Ive doet niet meer veel aan het ontwerpen van producten voor Apple en zou zich langzaamaan terugtrekken uit het bedrijf. Dat beweert Apple-insider John Grueber in zijn podcast. Het vorige week gepresenteerde boek zou een kroniek van zijn tijd bij Apple zijn.

Ive is vooral nog bezig met het nieuwe hoofdkantoor en nieuwe ideeën voor de Apple Store, zegt Grueber in zijn podcast die AppAdvice opmerkte. Apple presenteerde vorige week een boek over ‘Apple-design’ dat precies de periode laat zien waarin Ive als ontwerper aan het bedrijf verbonden was. Volgens Grueber geldt het boek als een papieren herinnering aan de tijd dat Ive verantwoordelijk was voor de ontwerpen van producten van het Amerikaanse bedrijf.

Grueber zegt dat veel mensen die hij heeft gesproken binnen Apple het idee hebben dat Ive zich langzaamaan terugtrekt uit het bedrijf en niet meer betrokken is bij het ontwerpen van productenes. Hij merkt op dat Ive niet altijd aanwezig is bij productpresentaties en voornamelijk nog optreedt als voice-over in video’s. De podcasters, naast Grueber de Apple-volger Jason Snell, speculeren dat het annuleren van de Apple-auto daarmee te maken zou kunnen hebben.

Jonathan Ive kon enorm goed opschieten met de oprichter van Apple, Steve Jobs, samen wisten zij enkele unieke producten te ontwikkelen die de markt veranderd hebben. Sinds het overlijden van Jobs heeft Apple geen grote successen meer gehad. Het lijkt erop dat Ive niet zo’n goede band heeft met Tim Cook, de huidige CEO van Apple.