Samsung heeft in San Francisco zijn eerste 10 nanometer FinFet-wafer getoond. Samsung investeert nog steeds flink in de ontwikkeling van nieuwe chiptechnologieën en daar zijn de huidige 14nm-chips een goed voorbeeld van, maar ook deze nieuwe wafer van 10nm. Volgens een Samsung-topman gaat de 10nm-chips eind 2016 in massaproductie.

Samsung is op dit moment de te kloppen partij op de markt voor mobiele chips. De grootste concurrent van Samsung op deze markt is Qualcomm maar dat bedrijf is op dit moment nog afhankelijk van chipfabrikant TSMC voor de productie van zijn chips. TSMC zit echter nog steeds op 20nm en dat heeft dan ook tot gevolg dat de high-end chip van Qualcomm, de Snapdragon 810, niet kan tippen aan de high-end Exynos-chip van Samsung, de Exynos 7420.

Qualcomm is naar verluidt in gesprek met Samsung om de chipproductie van Qualcomm bij Samsung onder te brengen. Of dat ook gaat lukken is nog niet helemaal duidelijk. Verder heeft TSMC aangegeven dat het de komende jaren 14 miljard euro gaan investeren in nieuwe fabrieken met 10nm-productielijnen. Samsung is recent ook begonnen aan de bouw van een gigantische nieuwe chipfabriek. In 2017 zal blijken welke van de twee op dat moment het beter voor elkaar heeft, of dat misschien toch Intel een gooi kan doen op de mobiele chipmarkt.

Samsung heeft nu laten zien dat het al erg ver is met de ontwikkeling van 10nm-chips door de eerste wafer te tonen. Inmiddels is het AMD ook niet ontgaan dat Samsung goed bezig, dat bedrijf gaat weer high-end chips ontwikkelen om te concurreren met Intel en daarvoor gebruikt het het 14nm-procedé dat Samsung samen met GlobalFoundries heeft ontwikkeld. AMD gaat high-end processoren en videokaarten ontwikkelen op basis van het 14nm FinFet.

Inmiddels gaan er ook geruchten dat AMD op zoek is naar een overnamekandidaat voor een flinke financiële injectie en Samsung wordt eigenlijk het vaakst genoemd als mogelijke koper.