2min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Chips worden in rap tempo kleiner. Waar TSMC al in 2020 begint met het bouwen van een 3nm-fabriek, moeten er eerst andere stappen gezet worden. Zo zijn de chips die momenteel ingebouwd worden in smartphones vaak met het 10nm-procedé gemaakt. Samsung is nu begonnen met zijn tweede generatie 10-nanometer chips.

Dat meldt Engadget vandaag op basis van bericht van Samsung. De 10-nanometer LPP zal tien procent sneller werken dan de huidige generatie LPE-chips en ook vijftien procent minder stroom verbruiken. De verwachting is dat de chips gebruikt worden in de volgende generatie Qualcomm-processoren (waarschijnlijk Snapdragon 845), die we dan waarschijnlijk weer vinden in de aankomende Galaxy S9 en S9+ vlaggenschiptelefoons.

Productieproces

Het productieproces van de nieuwe 10-nanometer LPP-chips verschilt naar verluidt nauwelijks van de manier waarop de huidige generatie gemaakt wordt. Daarom zou Samsung de productie relatief snel op peil kunnen brengen. Afgezien daarvan is het bedrijf druk bezig met nog kleinere chips.

Samsung wil zo snel mogelijk van start met de productie van 7nm-chips. Dat zal nog even duren, want de productie vereist EUV-technieken, die nog verbeterd moeten worden alvorens men de productie kan opschalen. De verwachting is dat het nog een of twee generaties duurt voordat we chips met het 7nm-procedé kunnen verwachten.

Naar verluidt ligt TSMC op dit gebied voor op Samsung, en zou Qualcomm overwegen in de toekomst over te stappen naar die fabrikant. Zeker is dat natuurlijk nog niet, want Samsung scoorde de afgelopen tijd ook punten door voor te lopen op Intel met bepaalde chips. Verwacht wordt verder dat Samsung volgend jaar begint met de fabricage van de 8-nanometer chips.