2min

Microsoft gaat opnieuw een poging doen om OpenSSH in Windows te implementeren. De PowerShell in Windows zal ondersteuning gaan bieden om SSH-connecties te ontvangen, maar het zal ook mogelijk worden om vanuit de PowerShell met SSH verbinding te maken met andere Windows- en Linux-servers.

Het is inmiddels de derde keer dat het PowerShell-team van Microsoft probeert om SSH te implementeren. Bij versie 1 en versie 2 van PowerShell is ook een poging gedaan om SSH in te bouwen. Deze functionaliteit werd toen afgewezen, het team geeft aan met de verandering in leiderschap, waarmee gedoeld wordt op CEO Satya Nadella en de cultuuromslag bij Microsoft heeft het team er vertrouwen in dat SSH deze keer wel wordt toegevoegd aan Windows.

Microsoft heeft met het aantreden van Satya Nadella als CEO flink wat wijzigingen ondergaan. Het bedrijf is veel minder gesloten en omarmt andere besturingssystemen, Microsoft heeft in korte tijd enorm veel apps beschikbaar gemaakt voor Android en iOS. Verder is er ook een nieuwe Office-versie voor Mac OS X in ontwikkeling.

SSH is een technologie waarmee een beveiligde verbinding tot stand kan worden gebracht met een computersysteem. De technologie wordt het meeste gebruikt om verbinding te leggen met Linux-servers. Vervolgens kunnen via de commandline de servers worden beheerd, maar SSH is ook zeer geschikt om bestanden over een beveiligde verbinding te versturen of te synchroniseren.

Wanneer de nieuwe versie van PowerShell beschikbaar komt met SSH-ondersteuning is nog niet helemaal duidelijk. Microsoft heeft echter ook nog geen datum bekendgemaakt waarop Windows 10 Server beschikbaar komt, waarschijnlijk heeft dat direct met elkaar te maken.