2min

Microsoft heeft weer een nieuwe Insider-build beschikbaar gemaakt op de Fast Ring, in deze build is ondersteuning toegevoegd voor Ubuntu en Bash. Deze applicaties zijn via het control panel te activeren en te installeren in deze nieuwe Insider-build. Hierdoor kunnen ontwikkelaars nu ook met Linux en Linux-tools zoals bash werken in Windows 10.

Microsoft kondigde eind vorige maand aan dat het intensief samenwerkt met Canonical, het bedrijf achter Ubuntu, om Linux beschikbaar te maken in Windows 10. Microsoft heeft daarvoor het Windows Subsystem voor Linux ontwikkeld (WSL).

Inmiddels heeft Microsoft ook nog wat duidelijker benadrukt dat de intentie van Linux op Windows echt gericht is op ontwikkelaars en niet op systeembeheerders. Microsoft wil ontwikkelaars de mogelijkheid geven om Windows 10 te draaien op hun laptop of desktop-systeem, met op de achtergrond een complete zelfstandige Linux-omgeving binnen Windows 10. Deze omgeving kan gebruikt kan worden om software te ontwikkelen biedt alle bekende Linux-tools die ontwikkelaars vandaag de dag gebruik, waaronder Bash en allerlei verschillende compilers. Veel van die tools waren ook wel voor Windows beschikbaar, maar dat werkt niet altijd even vlekkeloos en de server-omgevingen zijn vaak gebaseerd op Linux.

Microsoft hoopt hiermee ontwikkelaars vast te houden op Windows 10 en ervoor te zorgen dat ze niet permantent overstappen op Linux of Mac OS X als hun cliënt-besturingssysteem.

De techgigant uit Redmond heeft dus niet de intentie dat bedrijven straks Windows-servers in productie gaan draaien met daarop een Linux-omgeving met allerlei webservers en SQL-servers. Hoewel de prestaties volgens Canonical niet onder doen, is dat niet het doel en draait een dedicated Linux-server altijd stabieler.