Grafeen wordt gezien als een van de bestanddelen van nieuwe typen batterij. Veruit de meeste accu’s die nu gemaakt worden zijn van het type lithium-ion, maar laden daardoor relatief langzaam op. Met grafeen als basis kan een accu ontwikkeld worden die veel sneller laadt.

De onderzoekstak van Samsung Electronics, het Samsung Advanced Institute of Technology (SAIT) heeft succesvol een ‘grafeenbal’ ontwikkeld. Dat meldt ZDNet vandaag op basis van bericht van SAIT. De grafeenbatterij beschikt niet alleen over een grotere capaciteit dan een lithium-ion batterij, maar kan ook veel sneller opgeladen worden.

Sneller en beter

Uit het onderzoek van SAIT is gebleken dat de capaciteit van batterijen met grafeen als basismateriaal met 45 procent toe kan nemen ten opzichte van een lithium-ion variant. Daarnaast kunnen ze vijf keer zo snel opgeladen worden. Waar een lithium-ion batterij een uur nodig heeft om volledig volgeladen te worden, is dat bij een grafeen-batterij 12 minuten.

Het potentieel van deze technologie gaat vrij ver. De accu’s kunnen volgens Samsung namelijk ook gebruikt worden voor elektrische auto’s. Die hebben een batterij nodig die stabiel op een temperatuur van 60 graden Celsius blijft en dat is hiermee mogelijk.

Stabielere technologie

Samsung heeft nu in Zuid-Korea en de Verenigde Staten patent aangevraagd op de technologie. De gedachte is om hiermee straks een nieuwe standaard te hebben waarmee lithium-ion batterijen eindelijk vervangen kunnen worden. Sinds 1991 zijn die in gebruik en ondertussen lijkt de limiet bereikt te hebben van wat hiermee mogelijk is.

Denk bijvoorbeeld aan de problemen die Samsung zelf kende met zijn Galaxy Note 7-smartphones. In een paar gevallen vatte de accu van die toestellen vlam. Later bleek dat de ruimte waar de batterijen ingebouwd waren iets te klein was, waardoor er kortsluiting kon ontstaan als de accu iets uitzette.