Chrome gaat oninteressante tabbladen uitschakelen bij weinig geheugen

In de nieuwe versie van de Chrome-browser voor Windows en Mac OS X zit een experimentele functie waarmee oninteressante tabbladen automatisch worden bevroren als het systeem over weinig werkgeheugen beschikt. Hierdoor kan er werkgeheugen vrij worden gemaakt dat vervolgens elders kan worden ingezet.

De nieuwe experimentele functie is standaard uitgeschakeld maar is handmatig in te schakelen door "chrome://flags/#enable-tab-discarding" in de adresbalk te typen en dan op enter te drukken. Op de pagina "chrome://discards" kan vervolgens worden bekeken welke tabbladen Google het meest en het minst interessant vind.

ChromeOS beschikt inmiddels al over deze functie maar de bedoeling is dat de browser binnen afzienbare tijd ook gaat beschikken over een mogelijkheid om tabbladen te bevriezen. Als een tabblad wordt bevroren dan komt hier een statische pagina van Chrome op te staan en wordt de inhoud weggegooid. Als de gebruiker het tabblad vervolgens weer aan klikt zal het tabblad opnieuw worden geopend.

Een soortgelijke functie is al beschikbaar via The Great Suspender, daar zal Google ongetwijfeld van hebben geleerd. Sommige Chrome-gebruikers laten soms wel tientallen tabbladen open staan en daardoor krijgt de computer flink wat rekenwerk voor zijn kiezen. Door beter om te gaan met inactieve tabbladen kan flink wat werk worden bespaard.

Bron:Google