2min

Uit onderzoek van beveiligingsbedrijf G Data komt naar voren dat drie Chinese smartphonefabrikanten malware hebben meegeleverd op hun toestellen. Het gaat om 26 toestellen van Huawei, Lenovo en Xiaomi. Het goede nieuws is dat de toestellen van Lenovo en Xiaomi niet in West-Europa zijn verkocht en dat het bij Huawei gaat om slechts één toestel, de Huawei Ascend G510. Een toestel dat wel is verkocht in de Benelux.

Volgens G Data is bij de 26 toestellen de malware voorgeïnstalleerd op het toestel en merkt de gebruiker er niets van. De malware is in staat om advertenties te tonen, de camera en microfoon in te schakelen en de malware kan aanvullende software downloaden en installeren, waarmee de mogelijkheden onbeperkt worden.

Volgens G Data zijn in dit geval niet de fabrikanten de schuldige maar worden de telefoons geïnfecteerd door onbetrouwbare wederverkopers en distributeurs. De afgelopen drie jaar is de hoeveelheid malware voor mobiele producten echt geëxplodeerd, aldus G Data. Gebruikers doen er dan ook verstandig aan om een beveiligingspakket te installeren op hun smartphone dat de legitimiteit van apps controleert. Vaak worden populaire apps aangepast en wordt daar malware aan toegevoegd, bijvoorbeeld aan de Facebook-app.

Lenovo is sinds dit jaar de eigenaar van Motorola, maar op telefoon van dat merk is geen malware aangetroffen. Het gaat vooralsnog puur en alleen om toestellen van Lenovo zelf, maar die zijn in West-Europa niet verkocht. Het enige toestel wat Nederlanders en Belgen eenvoudig hebben kunnen aanschaffen en wat mogelijk is geïnfecteerd is de Huawei Ascend G510. Mocht je dat toestel hebben dat is het verstandig om even de app van G Data te installeren en te controleren of je toestel is besmet.

Een ander beveiligingspakket kan je ook proberen, maar bij G Data weet je zeker dat dat pakket in staat is de malware op te sporen, in het geval van andere beveiligingsapps is dat niet helemaal duidelijk.