Microsoft heeft vandaag Office 2016 uitgebracht voor Windows, het pakket was al enkele maanden beschikbaar voor Mac OS X, maar nu kunnen Windows-gebruikers er ook mee aan de slag. De Office Suite kent alle bekende applicaties van Office en ze hebben ook allemaal de nodige updates gekregen.

Office 2016 bestaat uit World, Excel, PowerPoint, Access, Outlook, OneNote, Project en Visio. Al deze applicaties hebben een update gekregen in Office 2016 waardoor ze weer helemaal bij de tijd zijn. De vorige versie dateert alweer uit 2012, dat was Office 2013.

Belangrijkste verbeteringen in deze versie is de mogelijkheid om met meerdere mensen aan hetzelfde document te werken, uiteraard moet het document dan wel staan opgeslagen op een gedeelde bron, zoals OneDrive. Deze functie bestond tot op heden alleen in de webversie van Office, maar nu dus ook in de desktop-applicaties. Gebruikers krijgen direct een melding of zien direct opmerkingen verschijnen in documenten als teamleden of collega’s iets wijzigen.

In Excel 2016 is de mogelijkheid toegevoegd om de data te publiceren naar Microsoft Business Intelligence-programma Power BI. Hiermee kan je vervolgens de data omzetten in hele mooie visuele afbeeldingen en grafieken. Of zoals Microsoft het zegt, het brengt je data tot leven.

Uiteraard maakt ook Skype onderdeel uit van Office, Skype voor Business is volledig geïntegreerd in Office 2016. Verder heeft Microsoft de Help-functie vervangen door een nieuwe "Tell me"-functie, deze moet beter in staat staan om vragen van gebruikers te beantwoorden en zal proberen in het geval van Excel direct het juiste commando voor te schotelen.

Uiteraard is de integratie met Office 365 opnieuw verder uitgebreid en zijn er de nodige nieuwe zakelijke toepassingen. Zo is er een previewversie van Office 365 Planner, waarmee planningen gemaakt kunnen worden voor het werken met teams en is er een previewversie van Gigjam, een soort applicatie voor het afwerken van taken maar met een hele andere insteek. Ook OneDrive for Business is aangepast en voorzien van nieuwe synchronisatiemogelijkheden. Tot slot meldt Microsoft dat het de beveiliging verder heeft opgeschroefd, niet geheel onbelangrijk in de tijd van cloudcomputing. Zo is er onder andere multifactor authenticatie toegevoegd voor bedrijven met personeel die veel buiten de deur werken en later dit jaar komt er Enterprise Data Protection in Windows 10 met ondersteuning voor Office Mobile. Hierdoor kunnen bedrijven data veilig delen tussen verschillende locaties en apparaten.

Iedereen met een Office 365-abonnement kan gratis direct upgraden naar Office 2016, dit is bij het abonnement inbegrepen. Office 2016 is in combinatie met Office 365 direct aan te schaffen voor 69 euro per jaar op 1 apparaat en 99 euro per jaar op vijf apparaten. Mensen die Office 2016 los willen aanschaffen moeten nog even geduld hebben, op dit moment is het pakket nog niet los verkrijgbaar in Nederland. Binnenkort zal het pakket wel beschikbaar komen en kost Office 2016 voor Thuisgebruik en Studenten 139 euro (Word, Excel, PowerPoint en OneNote), Office 2016 voor Thuis en Zelfstandigen 269 euro (Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook) en Office 2016 Professional 539 euro (Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook, Publisher en Access).