2min

YouTube Red is de naam van de nieuwe abonnementsdienst van YouTube en dit abonnement komt volgende week beschikbaar in de Verenigde Staten. Om maar meteen de pret te bederven volgend jaar wordt het abonnement pas beschikbaar gemaakt in andere landen. Met het abonnementen kan de gebruiker exclusieve content bekijken en worden alle advertenties geschrapt van de website en YouTube-apps. Daarnaast zit ook een abonnement op Google Play Music inbegrepen.

Google introduceert een abonnement waarmee de muziekmarkt pas echt op zijn kop kan worden gezet. Met YouTube Red kiest de internetgigant voor een hele andere benadering van de muziek- en videomarkt en misschien wel op een hele effectieve manier.

YouTube Red biedt namelijk voor een bedrag van 9,99 dollar per maand zowel video- als muziekcontent. Je krijgt voor dat bedrag de mogelijkheid om onbeperkt video’s te kijken op YouTube zonder advertenties. Daarnaast mag je video’s lokaal opslaan om ze later terug te bekijken als je geen internetverbinding tot je beschikking hebt of alleen mobiel internet. Verder krijg je toegang tot exclusieve videocontent waar normale gebruikers niet bij kunnen. Met dit abonnement kan je dus ook onbeperkt muziek luisteren door al je favoriete muziekclips af te spelen, maar dat vond Google nog niet voldoende, iedereen met een Youtube Red-abonnement krijgt automatisch ook een abonnement op Google Play Music en vice versa.

Met een YouTube-abonnement voor 9,99 dollar per maand kan je dus ook onbeperkt muziek luisteren via Google Play Music. Er is zit eigenlijk maar één addertje onder het gras en dat is als je een iOS-gebruiker bent, dan moet je 12,99 dollar per maand betalen. Dat is niet omdat Google een hekel heeft aan Apple-gebruikers, maar omdat Apple 30 procent van de omzet vanuit iOS-apps op eist.

Met dit concept lijkt Google een sterke uitgangspositie te hebben op de muziek- en videomarkt. De vraag is of dit effect gaat hebben op het marktaandeel van Spotify.