Google introduceert familie-abonnement voor Play Music en YouTube Red

Google heeft besloten een familie-abonnement te introduceren waarmee het hele gezin onbeperkt gebruik ka maken van Google Play Music en YouTube Red. Voor slechts 15 euro per maand kunnen maximaal zes personen gebruiken maken van het abonnementen en offline muziek luisteren en video’s kijken zonder advertenties.

Nu de advertentie-inkomsten verder onder druk komen te staan besluiten steeds meer grote websites met een betaald abonnement te komen. Ook Google slaat die weg in met zijn populaire videowebsite YouTube, maar kiest ervoor om dat abonnement te combineren met zijn muziekdienst Google Play Music.

Voor 10 euro per maand kunnen gebruikers een abonnement krijgen op beide diensten, waarmee ze YouTube kunnen bezoeken zonder advertenties en onbeperkt muziek kunnen luisteren via Google Play Music. Daarnaast zijn er allerlei extra features beschikbaar waaronder het offline opslaan van muziek en video’s om deze later terug te bekijken of te luisteren wanneer er geen of een beperkte verbinding beschikbaar is.

Nu breidt Google dit abonnement verder uit met een familieversie voor het hele gezin, voor 15 euro per maand kunnen maximaal zes gebruikers onbeperkt muziek luisteren en video’s kijken. Daarmee volgt Google de zet van Apple die eerder al een familie-abonnement introduceerde voor muziekdienst Apple Music.

Spotify heeft op dit moment nog geen passend antwoord op het aanbod, deze muziekdienst heeft weliswaar een familie-abonnement maar dat is nog een stuk prijziger, Spotify vraagt 5 euro per gezinslid bovenop de 10 euro per maand.

Het nieuwe abonnement van Google is alleen af te sluiten via een Android-apparaat, waarschijnlijk is hiervoor gekozen zodat het bedrijf geen abonnementsgeld hoeft te delen met bijvoorbeeld Apple. Dat bedrijf eist een vergoeding van 30 procent voor alle abonnementen die via de App Store worden afgesloten of het iOS-platform.

Het familie-abonnement en net als YouTube Red op dit moment pas beschikbaar in zes landen waaronder Duitsland en Frankrijk. De Benelux moet nog even geduld hebben op de introductie van dit abonnement, maar heel lang gaat dat niet meer duren. Google heeft aangegeven dat andere landen snel zullen volgen.