1 min Applications

Facebook weigert Nederlandse forensische IT-onderzoeker

Facebook weigert de Nederlandse forensische IT-onderzoeker, Mark Hoekstra, toegang te geven tot de systemen van het bedrijf om te onderzoeken wie het seksfilmpje van de Nederlandse Chantal uit Werkendam heeft gepubliceerd.

Aanstaande vrijdag dient er een kort geding bij de Nederlandse rechter, daarbij zal de rechter moeten bepalen of Hoekstra toegang moet krijgen tot de systemen van Facebook. Facebook heeft aangegeven dat het een Ierse IT-onderzoeker wil gebruiken in plaats van de Nederlander. De advocaat van Chantal uit Werkendam, Thomas van de Vugt heeft echter zijn twijfel bij de onafhankelijkheid van deze expert en probeer daarom via de rechter Hoekstra af te dwingen.

In een eerdere rechtszaak heeft de Nederlandse rechtbank al geoordeeld dat Facebook de gegevens van de plaatser van het seksfilmpje moest overleggen. Indien Facebook dat niet kon zou een externe expert worden ingehuurd die toegang moest krijgen tot de systemen van Facebook om te zien of hij de gegevens nog kan vinden. Facebook liet weten de gegevens niet meer te hebben en stuurt aan op een Ierse expert en wil de heer Hoekstra geen toegang verlenen.