1 min

De Nederlandse vervoersbedrijven gaan samen met telecomproviders KPN en Vodafone een proef doen waarbij het mogelijk wordt om in- en uit te checken via je smartphone in plaats van een ov-chipkaart. Hiervoor moet de reiziger beschikken over een smartphone met NFC en een speciale simkaart van KPN of Vodafone.

Eindelijk gaat Trans Link Systems de mogelijkheid bieden om in- en uit te checken met je smartphone in plaats van een ov-chipkaart. Ze beginnen met een proef maar als die slaagt kan je weer een pasje uit je portemonnee halen. Mensen die deelnemen aan de proef moeten beschikken over een toestel met een NFC-chip deze is, samen met een speciale simkaart van KPN of Vodafone, nodig om in te kunnen checken bij de ov-paaltjes.

Op dit moment is de proef alleen beschikbaar voor mensen die minimaal vier keer reizen per week (enkele reis), beschikken over een Android-smartphone, klant zijn bij KPN of Vodafone en akkoord gaan met een automatische incasso voor het ophogen van hun reistegoed. Mensen met een iPhone kunnen niet meedoen omdat de NFC-chip in deze toestellen niet door ontwikkelaars gebruikt kan worden, maar alleen door Apple zelf. Windows-toestellen volgen mogelijk in een later stadium.

Mensen die willen deelnemen aan de proef kunnen zich hier aanmelden, je zal daarna nog even wel even moeten wachten op een nieuwe simkaart. Er worden ook maar een beperkt aantal deelnemers toegelaten, 200 om precies te zijn, je moet dus snel zijn als je wilt deelnemen.