De Nederlandse Spoorwegen zijn bezig met een test waarbij het mogelijk wordt gemaakt om gegevens van een OV-chipkaart uit te lezen met een app. Reizigers kunnen daarmee bijvoorbeeld hun saldo inzien en een kaartje upgraden naar de eerste klas.

Momenteel is de NS al bezig met het testen van de applicatie, maar kan nog niet zeggen of en wanneer deze ook publiekelijk uit wordt gebracht. De mogelijkheid om een OV-chipkaart uit te lezen is alleen beschikbaar indien de smartphone van de reiziger beschikt over NFC. Daarmee vallen alle huidige iPhones direct af.

Middels de applicatie wordt het mogelijk om te bekijken of de OV-chipkaart is uitgecheckt en wat het saldo ervan is. De app zou ook de mogelijkheid bieden om een reis te upgraden naar de eerste klas, maar dat moet dan wel voor aanvangst.

Vooralsnog is het niet mogelijk om in te checken met je smartphone in plaats van de OV-chipkaart. Wel wil de NS de mogelijkheid onderzoeken om reizigers in te laten checken met hun bankpas. ABN Amro is hiervoor als proefkonijn in de arm genomen, maar de test loopt op dit moment nog niet.