2min

Het aanbod van films en series op Netflix neemt de laatste tijd flink af, in de Verenigde Staten is het aanbod met 31,7 procent afgenomen ten opzichte van een jaar eerder. In Nederland en België is ook een terugloop te zien in het aanbod van films en series, maar ligt het verschil procentueel veel lager.

Netflix levert vooral in op het filmaanbod, de grootste dalingen zitten echt in het filmaanbod, al is het aanbod aan series ook wel iets minder geworden. Een reden voor de daling is niet echt bekendgemaakt, maar het probleem ligt in veel gevallen bij de rechten voor de films en de series.

Netflix moet in elk land apart onderhandelen voor de rechten op films en series. Iets wat niet makkelijk is en het bedrijf enorm veel tijd kost. Eerder werd al duidelijk dat Netflix ook meer moeite heeft om de rechten te bemachtigen, zo heeft de dienst in de Verenigde Staten meer concurrentie gekregen, maar ook hebben veel televisiestations rechten van series opgekocht en willen deze niet langer aan Netflix verstrekken. De televisiezenders lijken er inmiddels achter te zijn dat Netflix wel degelijk een concurrent is, als mensen naar Netflix kijken, kijken ze niet naar een normale televisiezender.

Mede daardoor heeft Netflix ook besloten om vooral veel te investeren in het produceren van eigen films en series. Hierdoor heeft het bedrijf geen gedoe over rechten en in sommige gevallen is het goedkoper om iets zelf te produceren dan de rechten in te kopen.

Netflix is recent ook begonnen met het blokkeren van grote bekende VPN-aanbieders, waardoor het niet langer mogelijk is om via een VPN de Netflix-catalogus van een ander land te bekijken. De vraag is of Netflix het verlies in kwantiteit kan goed maken met nieuwe kwalitatieve films en series.