Het sociale netwerk Instagram gaat stoppen met de chronologische weergave van berichten, de weergave zal in de komende maanden op de schop gaan. Aan de hand van een algoritme worden de belangrijkste berichten bovenaan geplaatst.

Instagram is niet het eerste sociale netwerk dat besluit om de chronologische weergave van de timeline in de ban te doen. Facebook biedt bijvoorbeeld al lange tijd de Top Stories-variant, waarbij de sortering van berichten aan de hand van een algoritme wordt bepaald. Instagram volgt het voorbeeld van het moederbedrijf nu dus.

Het algoritme maakt gebruik van een zelflerend systeem. Naast de waarschijnlijkheid dat een gebruiker in een bericht geïnteresseerd is, worden ook factoren zoals de onderlinge relaties tussen gebruikers en de timing van het bericht meegenomen in de overwegingen.

Doordat berichten nu van nieuw naar oud worden getoond, missen gebruikers vaak content waarin ze waarschijnlijk geïnteresseerd zijn. Volgens Instagrams medeoprichter Kevin Systrom missen gebruikers maar liefst 70 procent van de berichten van hun contacten.

Het algoritme van Instagram is erop ingericht om te tonen wat gebruikers waarschijnlijk interessant vinden. Hierdoor zou de 30 procent van de berichten die gebruikers te zien krijgen ook de "de beste 30 procent" moeten worden.

Lees meer