Instagram heeft in maart al aangekondigd dat het een grote wijziging ging doorvoeren in de feeds van de gebruikers. Sinds de oprichting van Instagram worden de foto’s op chronologische volgorde getoond. Dat werkt prima zolang je netwerk niet al te groot is, maar aangezien veel gebruikers honderden mensen volgen, kan je nog onmogelijk alle foto’s zien. Daarom wordt er nu gebruik gemaakt van een geoptimaliseerde feed.

Instagram is enkele jaren geleden al overgenomen door Facebook en daardoor is er enorm veel ervaring voor handen met feeds en hoe deze het beste getoond of geoptimaliseerd kunnen worden. Instagram gebruikte tot op heden altijd een chronologische volgorde, dus van nieuw naar oud, om foto’s te tonen in de feed (stream/tijdlijn) van gebruikers.

Daar is nu een einde aangekomen nu Instagram is overgestapt op een geoptimaliseerde feed. Er wordt nu op basis van een algoritme bepaalt wat je relatie is tot de mensen die je volgt en daar wordt een een relatiescore aangehangen. Als je dus vaak foto’s van je vrienden, broer of zus beoordeelt dan stijgt je relatiescore met die personen en komen nieuwe foto’s van deze personen vaker voor in je feed. Mensen waar je eigenlijk nooit aandacht aan schenkt verdwijnen dan meer naar de achtergrond.

Facebook werkt al enorm lang op deze manier dus de technologie is waarschijnlijk deels van het moederbedrijf overgenomen, omdat de algoritmes zich daar al bewezen hebben.