Microsoft gaat Adblocker inbouwen in Edge-browser

Microsoft heeft besloten om een Adblocker te gaan inbouwen in zijn nieuwe Edge-browser. Als deze zomer de Windows 10 Anniversary update verschijnt zal deze waarschijnlijk voorzien zijn van een ingebouwde Adblocker. De vraag is nog even of Microsoft alles gaan blokkeren of dat er een beleid op los wordt gelaten, wat wel en niet wordt geblokkeerd. Ook zullen er extensies beschikbaar komen zodat gebruikers zelfs uitbreidingen voor de browser kunnen installeren.

Dat Microsoft ondersteuning zou gaan bieden voor extensies in de Edge-browser is al geruime tijd bekend. Microsoft heeft er zelfs voor gekozen om de Chrome-extensies te ondersteunen zodat ontwikkelaars die 1-op-1 kunnen overzetten. Nu heeft Microsoft een roadmap getoond voor de Edge-browser en daarin staat ook de ontwikkeling van een Adblocker vermeld.

Nu is de grote vraag nog even hoe die er precies uit komt te zien, want Microsoft is zelf ook afhankelijk van advertenties om zijn Bing-zoekmachine in de lucht te houden. Daarnaast heeft Microsoft ook nog diverse andere contentwebsites waarbij gebruik wordt gemaakt van advertenties om ze in de lucht te houden, denk bijvoorbeeld aan MSN.com.

De Edge-browser is de opvolger van Internet Explorer en is tegelijk met Windows 10 geïntroduceerd. Microsoft heeft ervoor gekozen om sommige onderdelen uit Internet Explorer te hergebruiken, maar ook heel veel onderdelen niet. Hierdoor is de Edge-browser veel lichter dan zijn voorganger en werkt bovendien ook sneller. Uiteindelijk zal Internet Explorer het veld moeten gaan ruimen, wanneer dat gaat gebeuren is nog niet bekendgemaakt.