1 min

De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben een akkoord bereikt over belangrijke aanpassingen van de Privacy Shield overeenkomst. Bronnen van persbureau Reuters stellen dat gisterennacht een herziene versie van het verdrag naar de Europese lidstaten is gestuurd.

Privacy Shield dient als opvolger voor de Safe Harbour-overeenkomst. In oktober vorig jaar verklaarde het Europees Hof van Justitie dat verdrag ongeldig omdat het niet voldoende voorzag in de privacy van Europeanen. Met Privacy Shield willen de EU en de VS de zorgen van het Europees Hof wegnemen.

Het nieuwe verdrag werd in april voor het eerst gepresenteerd. Toen reageerde de werkgroep van Europese privacytoezichthouders hoopvol, maar tegelijk kritisch. Privacy Shield zou een stap in de goede richting zijn, maar nog steeds niet genoeg waarborgen hebben rond de privacy van Europeanen. In de nieuwe versie die gisterennacht is opgestuurd wordt beter uitgelegd op welke manier en wat voor informatie de Amerikaanse inlichtingendiensten mogen verzamelen.

Daarnaast maken de VS de belofte dat er een nieuwe privacyfunctionaris wordt ingesteld. Die moet klachten over Amerikaanse spionage in de EU behandelen en zal geen banden hebben met de inlichtingendiensten. Als alles volgens plan gaat, stemmen de EU-lidstaten begin juli over het nieuwe verdrag, waarna het direct in werking kan treden.