min

Tags in dit artikel

,

Flevoland beschikt over het grootste glasvezel netwerk van Nederland. 50% van alle huishoudens heeft glasvezel voor de deur en kan het dus aanschaffen.

Stratix Consulting zocht uit hoe de uitrol van het glasvezelnet in Nederland verloopt. In het vierde rapport kwam naar voren dat Flevoland voorop loopt en het Noorden (Drenthe, Friesland, Groningen), Limburg en Zeeland nauwelijks over aansluitingen beschikken. Opvallend is dat de laatst genoemde provincies economisch het minst sterk zijn.

Honderden meters meters hiervan liggen onder de grond.

In vergelijking met het overzicht uit 2009 is het aantal huishoudens met glasvezel voor de deur gegroeid van 349 duizend op 1 april 2009 tot 568 duizend een jaar later, een toename van 63%. Nog hoger is de groei van woningen uitgerust met glasvezel in de meterkast: 108% (451 duizend).

De resultaten tonen aan dat er grotere verschillen zijn tussen de provincies. Hetgeen volgens het onderzoeksbureau te wijten valt aan de sociaal-economische verschillen tussen deze gebieden.

Marktwerking met kleine spelers

Een aantal kleine nieuwe spelers is toegetreden tot de markt die zich specifiek richt op appartement-complexen en flatgebouwen van woningbouwverenigingen: Oono, Teleplaza, Utelisys. Zij gaan de strijd aan met de gevestigde orde: Ziggo, UPC en Zeelandnet.