2min

Microsoft heeft vandaag weer een nieuwe Windows 10 Insider Preview build vrijgegeven op de Fast Ring, het gaat om buildnummer 14361.0, maar wat belangrijker is, is dat het versienummer is gewijzigd van 1511 naar 1607. Dit nummer is sinds november, de eerste grote Windows 10-update, niet meer gewijzigd. We kunnen deze build dus echt markeren als een "release candidate".

In deze nieuwe build zijn niet heel veel nieuwe features toegevoegd, het is vooral een hele lange lijst aan bugs die zijn opgelost en stabiliteitsverbeteringen. Verder zijn er wat kleine visuele verbeteringen om in Windows 10 weer even de puntjes op de i te zetten.

Een van de nieuwe features in Windows 10 is de ondersteuning voor extensies in de Edge-browser. Die is inmiddels al in enkele builds aanwezig, maar in deze build is er ook ondersteuning gekomen voor de LastPass-wachtwoordmanager extensie toegevoegd. Daarmee zijn er nu een handje vol extensies beschikbaar voor de Edge-browser. Dit moet er uiteindelijk toe leiden dat deze browser wat populairder gaat worden, recent bleek dat Windows 10 wel groeit, maar dat veel gebruikers hun favoriete browser meeenemen (Chrome en Firefox).

In deze build is ook ondersteuning toegevoegd voor een Hyper-V Container samen met een nieuwe versie van de Docker Engine voor Windows en een basis besturingssysteem image die gebouwd is met de Windows Server 2016 Technical Preview 5 Nano Server. Volgens de snelstartgids van MIcrosoft is de container ondersteunig beschikbaar in Windows 10 virtual machines met nested virtualization.

Voor mensen die gebruik maken met een Surface Book, Surface Pro of ander pen-ondersteunend apparaat kunnen nu nog beter aan de gang met Windows Ink-platform. Microsoft heeft diverse verbeteringen doorgevoerd in de ondersteuning voor stylus-pennen.

Inmiddels is er ook al een probleem opgedoken in deze nieuwe versie, sommige mensen kunnen de privacy settingspagina niet meer openen. In de settings pagina’s zijn diverse aanpassingen doorgevoerd met het doel het geheel overzichtelijker te maken, maar er is dus ook een fout ingeslopen.

Waarschijnlijk komt Microsoft de komende weken met nog één of twee release candidates, al gebruikt het die term allang niet meer.