2min

Microsoft heeft vandaag nog maar een nieuwe Windows 10 Insider Preview build vrijgegeven. Deze wordt op dit moment uitgerold over de fast ring en is een opmaat naar de Windows 10 Anniversary Update die deze zomer zal verschijnen. Met nog maar zo’n 60 dagen te gaan moet deze Windows 10 build ongeveer alles bevatten want Microsoft deze zomer wil uitbrengen.

De nieuwe build met nummer 14352 brengt geen nieuwe grote features met zich mee, die hebben we eigenlijk allemaal al in eerdere build gezien. In plaats daarvan brengt deze build vooral bug fixes, oftwel Microsoft heeft een groot gedeelte van alle kleine foutjes van de afgelopen builds weten op te lossen. Er zijn een paar kleine schoonheidsupdates zoals de meer gestroomlijnde setup-procedure maar verder is het echt vooral een build die problemen oplost.

Voor de Engels sprekende mensen onder onze lezers zijn er wel een paar nieuwe features in Cortana, de persoonlijke assistent van Microsoft kan nu ook op commando muziek afspelen en wekkers instellen. Erg handig maar zolang Cortana geen Nederlands spreekt niet heel bijzonder.

Voor mensen die een Surface-tablet bezitten zijn er ook enkele verbeteringen doorgevoerd, voornamelijk in het Windows Ink-systeem. Voor mensen die graag feedback geven aan Microsoft via de Windows 10 Feedback Hub is het nu ook mogelijk om de reacties van Microsoft te zien.

Tot slot heeft Microsoft het upgrade proces van Windows 10 Pro naar een enterprise volume-license op de schop genomen. Vroeger bracht dat nogal wat handelingen met zich mee, nu kan je gewoon een andere productcode intypen en je hoeft niet eens opnieuw op te starten. Eigenlijk kunnen we deze build wel zien als een zogenaamde "Release candidate", een term die Microsoft niet meer gebruikt.

Als er in deze build nog heel veel fouten worden gevonden zet dat namelijk het op tijd beschikbaar maken van de anniversary update zwaar onder druk.