1 min

Apple gaat in de volgende versie van Safari, Safari 10, standaard alle plug-ins blokkeren. Het gaat om plug-ins als Adobe Flash, Java, Silverlight en Quicktime. De bedoeling is om hiermee websites en ontwikkelaars over te halen de stap naar HTML5 volledig te maken en om de algehele webervaring te verbeteren.

Het ontwikkelaarsteam van Apple vertelt dat de keuze gemaakt is omwille van ”veiligheid, performance en batterijduur.” HTML5 is zowel energiezuiniger als veiliger en dat zou de voornaamste keuze achter de reden zijn.

Standaard staan alle plug-ins uit, maar gebruikers houden de optie om ze aan te zetten. Als iemand een maand lang niet op een website is geweest waar de plug-ins eerder aangezet waren, worden die weer standaard uitgeschakeld.

De volgende versie van Safari wordt standaard meegeleverd met de eerstvolgende versie van Apple’s besturingssysteem voor de iMacs en MacBooks, macOS Sierra zal in de loop van de herfst beschikbaar zijn. Het team van Apple raadt ontwikkelaars aan om nu al te gaan kijken naar hun websites en de betaversie van Sierra te installeren. In de Safari-versie die meegeleverd wordt is deze functionaliteit namelijk al ingesteld. Op die manier kunnen mensen voorkomen dat hun websites niet goed werken zonder plug-ins.