2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Apple heeft vandaag een update uitgebracht voor Safari 5, waarmee de browser naast de nodige bugfixes nu ook officieel ondersteuning krijgt voor zogenaamde ‘extensies’ die extra functionaliteit toevoegen. De update is gratis te downloaden voor Windows en Mac OS X.

Met de introductie van extensies in Safari treedt Apple in de voetsporen van browsers als Mozilla’s Firefox en Googles Chrome, die gebruikers al geruime tijd de mogelijkheid bieden om allerlei functionaliteit aan de browser toe te voegen. Apple introduceerde Safari 5 in juni, maar koos er toen voor om de functionaliteit niet standaard te activeren maar ontwikkelaars eerst de tijd te geven om zelf extensies te ontwikkelen.

Ontwikkelaars kunnen de extensies ontwikkelen met HTML5, CSS3 en JavaScript, webstandaarden waarvan Apple het gebruik voortdurend promoot als vervanger voor Flash. De extensies draaien in een veilige omgeving (sandbox) en krijgen van Apple een digitaal certificaat als teken dat ze veilig zijn. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Firefox hoeft de browser na installatie van een extensie niet opnieuw opgestart worden.

Dat er onder Safari-gebruikers behoefte was aan een dergelijke functionaliteit bleek wel uit de tientallen extensies die in de periode van juni tot nu zijn ontwikkeld. Enkele gebruikers hielden dagelijks op een speciale website bij welke extensions nieuw waren en die vonden dan ook gretig aftrek bij de Safari-gebruiker.

Gelijktijdig met de lancering van Safari 5.0.1 introduceert Apple zijn eigen Extensions Gallery waar gebruikers terechtkunnen. Hierin staan momenteel al extensies van namen als Twitter, Bing, New York Times en Amazon. Extensies kunnen daarnaast ook via de website van een ontwikkelaar worden geïnstalleerd, eenzelfde werkwijze als bijvoorbeeld Firefox ook hanteert.