Microsoft heeft vandaag de open source varianten van .NET beschikbaar gemaakt, het gaat om ASP.NET Core 1.0, .NET CORE 1.0 en Entitiy Framework 1.0. Hiermee komt .NET op veel meer platformen beschikbaar dan alleen Windows. De versies zijn per direct beschikbaar voor Windows, Mac OS X en Linux.

Microsoft wil met de .NET Foundation andere bedrijven betrekken in de ontwikkeling van .NET en de beschikbaarheid op andere platformen. Vroeger was het .NET tegen de rest en nu probeert Microsoft met .NET wat dominanter te worden en de programmeertalen beschikbaar te maken op alle platformen. De .NET Core is daarom ook open source geworden en iedereen kan daaraan bijdragen.

Om ervoor te zorgen dat .NET zich in de juiste richting ontwikkeld binnen de open source gemeenschap werken er verschillende bedrijven aan mee. Hieronder vallen onder meer JetBrains, Red Hat en Unity, maar sinds vandaag ook Samsung. Microsoft heeft al een aardig lijstje met goede partners weten te vinden voor .NET en dat werpt zijn vruchten af, op dit moment komt ongeveer de helft van de bijdragen aan .NET al van partners en niet van Microsoft zelf.

Met Red Hat en Unity als partner zal .NET ongetwijfeld goed gaan werken op alle Linux-besturingssystemen. Samsung zal zich voornamelijk gaan bezighouden met het goed ondersteunen en aansturen van ARM-processoren.

Of .NET nu echt gaat doorbreken en een grote programmeertaal gaat worden op Linux-systemen is nog even afwachten. Het is allemaal nog vrij nieuw en veel ontwikkelaars kijken waarschijnlijk de kat nog even uit de boom, maar het is wel enorm handig dat je straks in één programmeertaal je app op verschillende platformen kan uitrollen.