1 min

Tags in dit artikel

Het Mono-project heeft versie 2.0 uitgegeven van het platform. Deze nieuwe versie moet bijna volledig compatibel zijn met het .NET 2.0-platform van Microsoft.

Mono is een open source implementatie van, onder andere, een C#-compiler en Common Language Runtime, beter bekend als het .NET-platform van Microsoft. Het platform maakt het mogelijk om applicaties te programmeren die na eenmalige compilatie bruikbaar zijn op elk platform waarvoor Mono beschikbaar is, ongeveer gelijk aan Java.

De 2.0-versie van Mono biedt veel nieuwe functies waardoor het platform compatibel moet zijn met .NET 2.0. Er zijn nog altijd geen .NET 3.0 functies ingebouwd en er is ook nog geen planning voor de ontwikkeling hiervan, er is al wel een subproject voor gestart met de naam Olive.

Onder de nieuwe functies bevinden zich onder andere volledige ondersteuning van de 2.0-versie van ADO.NET, ASP.NET, Windows.Forms, System.XML, System.Core, System.Xml.Linq en System.Drawing. Ook nieuw is een C# 3.0- en een Visual Basic 8-compiler.

Dankzij de Mono 2.0-uitgave kunnen applicaties die gemaakt zijn bovenop Microsofts .NET 2.0-raamwerk nu ook draaien onder andere besturingssystemen als Linux of Mac OS X. Deze applicaties waren eerst alleen beschikbaar voor Windows omdat Microsoft enkel voor Windows een .NET-platform beschikbaar heeft gemaakt.