2min

Sinds 2009 is Twitter geblokkeerd in China, maar desondanks heeft de microblogdienst daar een groot aantal gebruikers. Tegenover TechCrunch onthulde een anonieme bron binnen Twitter dat het sociale netwerk zo’n 10 miljoen gebruikers heeft in China. Eerdere schattingen gingen uit van 35,5 miljoen gebruikers.

Het daadwerkelijke aantal gebruikers valt zoveel lager uit omdat het bijna onmogelijk is om in te schatten hoeveel Chinezen daadwerkelijk een eigen Twitter-account hebben. Dat komt omdat iemand die in China gebruik maakt van Twitter, de overheidscensuur moet omzeilen. Daarvoor gebruiken ze een VPN, waardoor het voor Twitter niet te zien is waar een gebruiker daadwerkelijk vandaan komt. Een Chinese gebruiker die immers middels een VPN verbinding maakt met Twitter, is te zien als een gebruiker uit een ander land.

Voor Twitter is het vooral jammer dat het aantal gebruikers zo laag uitvalt. Maar dat komt grotendeels door overheidscensuur, waardoor enkel lokale sociale media zoals Weibo bereikbaar zijn. Toch heeft Twitter toegang tot de Chinese markt. Het bedrijf is vooral een dienstverlener in China. Chinese ondernemingen maken op dit moment vooral reclame in het westen via het medium. Ook Facebook doet dit.

De schatting van 10 miljoen gebruikers is verder vooral interessant omdat het een goede indicatie geeft van hoeveel mensen binnen China een VPN gebruiken. Vele miljoenen Chinezen maken er klaarblijkelijk gebruik van en als er al tien miljoen mensen op Twitter zitten, zullen dat nog veel meer mensen zijn op andere westerse sociale media. De vraag reist daarmee hoe effectief de overheidscensuur daadwerkelijk is.

Op de 310 miljoen actieve gebruikers van Twitter is het aantal van 10 miljoen verder natuurlijk erg gering. 65 miljoen gebruikers komen uit de VS en binnen andere markten krijgt het financieel kwakkelende bedrijf maar moeilijk een voet tussen de deur.